Aanraders over autisme

Op deze pagina vind je een zorgvuldig samengestelde lijst met onder andere boeken, films en hulpmiddelen die je kunnen om meer te weten te komen over autisme. Of je nu zelf autisme hebt of gewoon geïnteresseerd bent in dit onderwerp, deze aanraders bieden waardevolle inzichten en informatie.

Je zult ontdekken dat autisme veel verschillende vormen kan aannemen, en dat het belangrijk is om elkaars ervaringen te begrijpen en te respecteren. Dus pak een boek, zet een film op of verken de hulpmiddelen, en laat je meeslepen in de boeiende wereld van autisme!

Blogs
Autisme veelzijdig

Autisme is veelzijdig

Deze website onderscheidt zich van andere blogs over autisme doordat er meerdere bloggers met autisme aan meewerken. Hun belangrijkste doel is dan ook om te laten zien dat volwassenen met autisme onderling heel verschillend zijn.

Alles op een rijtje

Alles op een rijtje…

Op deze blog geeft Mandy een kijkje in haar hoofd, omdat je niet aan me kunt zien dat ze autistisch is; wat onbegrip geeft. Openheid vind ze belangrijk en ze wil niet-fysieke-beperkingen bespreekbaar maken en ook neurodiversiteit.

Even ontprikkelen

Even Ontprikkelen

Een website boordevol informatie, tips en ervaringsverhalen. Bij Even Ontprikkelen maken wij samen het beeld van autisme breder.

Boeken

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Anders gaat ook

Als alle breinen werken

Je bent zoals je denkt

De kracht van het NU

Master your mindset

Socrates op sneakers

Podcasts
Autisme ontrafeld

Autisme ontrafeld

Sonja Silva komt er op latere leeftijd pas achter dat ze, net als haar man en zoon, ASS oftewel Autisme Spectrum Stoornis heeft. Pas vanaf dat moment begrijpt ze waarom ze zich altijd zo anders heeft gevoeld  en waarom ze met sommige dingen in het leven zo worstelt. Iedere aflevering van Autisme Ontrafeld is een persoonlijk verhaal van iemand met ASS. 

Aut of the podcast

Aut of the Podcast

Dé podcast over autisme! We willen vooral op laagdrempelige manier meer aandacht geven aan autisme, een vorm van psycho-educatie bieden, en waar mogelijk bestaande misverstanden ontkrachten. In elke aflevering komt een specifiek onderwerp aan bod, die aan de hand van stellingen worden behandeld.

Films & Series

Atypical

Wanneer een tiener met een stoornis binnen het autismespectrum graag een vriendin wil, leidt zijn drang naar onafhankelijkheid tot zelfontdekking voor zijn hele familie.

Mind My Mind

Chris, een jonge man met het Asperger-syndroom, probeert in het dagelijkse leven zijn obsessie voor modelvliegtuigjes te verhullen. Hans, het mannetje in zijn hoofd, helpt hem daarbij.

Love on the spectrum

In deze romantische docuserie gaan mensen met autisme op zoek naar de liefde en leren omgaan met de veranderende wereld van daten en relaties.

Inside Aut

Inside Aut

In de documentaire Inside Aut gaat Isabelle vol overgave en met humor op zoek naar de waarheid. Ze leest zich suf, luistert podcasts en interviewt andere vrouwen over dit onderwerp. De eerlijke en soms pijnlijke gesprekken met met haar omgeving maken langzaamaan duidelijk hoe haar hoofd werkt. Wanneer ze tot slot in haar eentje naar IJsland afreist valt alles op zijn plek.

Uit-de-schaduw

Uit de schaduw

Waarom worstelen zoveel Nederlanders met hun mentale gezondheid? En waarom is dit nog steeds een taboe? Hanna & Juda Verboom hebben - net als 1 op de 4 Nederlanders - een psychische variatie. In Samen uit de schaduw gaan zij samen met experts en ervaringsdeskundigen zoals psychiater Dirk de Wachter, zanger Typhoon en Hoogleraar psychiatrie Jim van Os op onderzoek. Ze komen tot één conclusie: “Mensen hebben mensen nodig.

Hulpmiddelen
1200x926[1]

Noise canceling hoofdtelefoon

Mijn favoriete hoofdtelefoon. Vanwege de actieve noise canceling kan ik op overal waar ik ben rumoer wegfilteren en luisteren naar mijn favoriete muziek of podcasts.

Loops switch earplugs

Loop switch earplugs

Wanneer ik omgevingsgeluid wil verminderen maar ik geen zin heb in muziek, dan gebruik ik mijn Loops. Met drie standen voor verschillende dempingniveaus.

hulpmiddelen bij auditieve overprikkeling

QuietComfort Earbuds

Mijn favoriete Earbuds. Klein van formaat maar weg fijn in gebruik en erg goede noise canceling. Zelf vind ik ze erg geschikt voor op het werk of voor het doen van een meditatie.

Heb je tips of aanvullingen voor deze pagina? Laat het me weten via een berichtje. Wat op deze pagina staat heb ik zelf gelezen/gezien en vind ik echt de moeite waard.