Mediteren en autisme, een goede combinatie?

Door de grote hoeveelheid prikkels waaraan we dagelijks worden blootgesteld kan dat bij mij leiden tot overprikkeling. Dit leidt tot onrust en stress met als gevolg dat ik volledig vast kan lopen en er niks uit mijn handen komt. In dit blog wil ik dieper ingaan op wat mij helpt om deze onrust en stress tot rust te brengen.

Wilco van het Hul 10 november 2021 Ontspanning Leestijd: 4 minuten
autisme en mediteren

Er zijn veel manieren om met stress en onrust om te gaan. In het verleden was mijn manier om het te negeren, weg te drukken en desondanks door te gaan met wat ik wilde doen en bereiken. De praktijk heeft uitgewezen dat deze manier niet de juiste is. Op een gegeven moment hield ik dat niet meer vol. Het gaf een averechts effect met meer onrust en stress.

Mediteren

In een eerder blog schreef ik al dat ik ben begonnen met mediteren. Mediteren helpt mij erg goed bij het rustig houden van mijn autistische brein. Meditatie is dan ook een techniek om de geest tot rust te brengen. Daarmee kan je een bepaalde staat van bewustzijn bereiken (en dat vraagt veel oefening).

Ik ben klein begonnen met een meditatie-app. Hiermee wissel ik tussen geleide meditaties en muziek. Er zijn meningen die zeggen dat het beter is om zonder afleiding van spraak of muziek te mediteren, maar om te starten is het prima.

Wanneer je gaat mediteren is het goed om te concentreren op één object. Voor mij is dat mijn ademhaling, die is er altijd. Mocht dat voor jou niet prettig zijn, dan is een punt op de muur of de vlam van een kaars ook prima. Wanneer ik me concentreer op mijn ademhaling dan brengt dat mijn hoofd tot rust. Tuurlijk blijven de gedachten gaan, maar die beschouw ik als wolken die voorbij komen en weer verdwijnen. Dus daar oordeel ik ook niet over, gedachten zullen er altijd zijn.

Wat is mediteren nou eigenlijk?

Mediteren wordt al duizenden jaren gebruikt om fluctuaties van de geest te kalmeren. Wanneer we in staat zijn om een aaneengesloten periode ononderbroken te concentreren op één object, dan zijn we aan het mediteren. ‘Aandachtig zijn’ is het sleutelwoord .

Meditatie vraagt om innerlijke focus en dat is best lastig, want gedachten komen voortdurend voorbij. Meditatie  is een manier om je geest te trainen en meer controle te krijgen over je gedachten.

Wat is het effect van mediteren?

Inmiddels bestaan er meerdere onderzoeken over het effect van meditatie op de hersenen. Eén van die onderzoeken is uitgevoerd door neurowetenschapper Sara Lazar in samenwerking met een researchteam van Harvard in het Massachusetts General Hospital.

Voor dit onderzoek werden 16 proefpersonen gevolgd die nog nooit gemediteerd hadden. Over een periode van 8 weken mediteerden de proefpersonen gemiddeld 27 minuten per dag. Na deze 8 weken  of er bij de proefpersonen veranderingen in de hersenstructuur konden worden waargenomen, en het resultaat was verbluffend.

In verschillende delen van de hersenen bleek een duidelijke verandering in de hoeveelheid grijze stof. In de gebieden die onder meer belangrijk zijn bij het verwerken van emoties en het reguleren van het concentratievermogen, de regulatie van emoties en het hersengebied dat betrokken is bij zelfbewustzijn, empathie en compassie nam de grijze stof toe.

In het gebied waar de Amygdala zit nam de grijze stof juist af. Dit hersengebied wordt in verband wordt onder andere in verband gebracht met negatieve emoties zoals agressie, stress en angst.

Deze bevindingen toonden aan dat regelmatig mediteren je kalmer, geconcentreerder, evenwichtiger en empathischer maakt.

Wat meditatie mij al gebracht heeft

Door te mediteren focus ik me volledig op mijzelf, daarmee ontwikkel ik focus en balans en dat geeft rust. Ik merk dat ik rustiger en meer in balans ben. Over het algemeen ben ik meer in staat om zaken van een afstandje te bekijken en niet direct primair te reageren.

Niemand is hetzelfde en wat voor de één wel werkt kan voor de ander een heel ander effect hebben. Wat het mij heeft geleerd is dat een relatief kleine aanpassing in mijn dagelijkse ritme een groot verschil kan maken.