Waarom balans zo belangrijk is

In de afgelopen jaren ben ik me steeds bewuster geworden van het belang van een goede balans in mijn leven. Het hebben van voldoende energie en evenwicht in mentale, fysieke en emotionele gezondheid zijn hierin ontzettend belangrijk. Dat is iets wat ik inmiddels geleerd en aan den lijve heb ondervonden. Wil je meer hierover weten? Lees dan vooral verder.

Wilco van het Hul 18 april 2023 Omgaan met veranderingen Leestijd: 5 minuten
Waarom balans zo belangrijk is bij Autisme

Wanneer ben je in balans?

Om te kunnen bepalen óf je in balans bent moet je eerst weten wat in balans zijn betekent. Een mens is emotioneel, mentaal en fysiek in balans wanneer deze aspecten goed op elkaar zijn afgestemd en onder controle zijn.

Je hebt emotionele balans wanneer je kan omgaan met verschillende emoties zoals blijdschap, verdriet, woede en angst op een manier die gezond is en niet schadelijk voor jezelf of anderen. Je hebt de capaciteit om te communiceren wat je voelt, en hebt voldoende emotionele steun van anderen.

Mentale balans heb je wanneer je in staat bent om helder te denken. Je kan je concentreren, leren, nieuwe informatie opnemen, en je kan aanpassen aan veranderingen. Je hebt een positieve houding ten opzichte van het leven en je hebt een gevoel van controle over je eigen gedachten.

Voor het hebben van een fysieke balans is een  gezonde levensstijl van belang.  Zaken zoals regelmatige lichaamsbeweging, een evenwichtige voeding en voldoende slaap zijn een vereiste. Je hebt geen fysieke klachten zoals pijn, vermoeidheid of ziekte, en je bent in staat om de dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder problemen.

Het hebben van een goede balans is (voor mij) niet vanzelfsprekend. Ik moet goed opletten waar ik mijn tijd en energie aan besteed. Ook moet ik alert blijven. wanneer is het genoeg en moet ik rust pakken? Wat ís voor mij de juiste balans? En wat te doen wanneer de balans volledig weg is?

Wat als de balans weg is?

De afgelopen tijd was ik niet in balans. Er gebeurde van alles en er speelden een drietal zaken die energie vroegen. Als eerste ben ik bezig met re-integreren op mijn werk. Na een korte time-out ben ik mijn uren weer aan het opbouwen en dat vereist dat ik mijn energieniveau op peil houd en mijn energie goed verdeel tussen werk en privé. Daarnaast heb ik intensiever contact met mijn coaches om samen te sparren over mijn re-integratie maar ook voor mijn zelfontwikkeling / zelfontplooiing. Als laatste speelden er een aantal belangrijke zaken thuis die mijn aandacht en energie vroegen.

Dit bij elkaar opgeteld zorgde ervoor dat mijn balans weg was. Mentaal en emotioneel was er een overvraging. Als gevolg van de overvraging voelde ik me erg vermoeid en had ik meer last van stress en spanning. Ik werd ’s nachts vaker wakker en weer inslaap vallen ging moeilijker. En het meest duidelijke signaal van de overvraging is dat het ervoor zorgt dat ik fysiek ook niet lekker in m’n vel zit. Pijntjes of andere ‘afwijkingen van normaal’ slaan eenvoudig door in hypochondrie.

Al met al had ik al mijn energie nodig om de dag door te komen en voor zover als mogelijk vast te houden aan mijn rituelen waar ik me goed bij voel. Verder kwam er eigenlijk niks uit mijn handen.

Een treffend voorbeeld van dat er niks uit mijn handen kwam is de aanloop naar deze blog. Ik wilde mijn ervaringen in een blog verwerken, maar dat lukte niet. Door de disbalans lukt het mij niet om te beginnen. Nee, dat is geen luiheid of gebrek aan motivatie. Het is compleet vastlopen in het beginnen zelf. Ik kan dit het beste omschrijven als een blokkade waar ik niet voorbij kom. Volgende uitdaging, wanneer ik dan eindelijk begonnen ben met schrijven, is mijn gedachten op papier zetten. Met een logisch begin, midden en eind waarbij de context voor de lezer ook helder is. Dit bij elkaar opgeteld was de reden dat ik lang heb gedaan om deze blog te schrijven. Dat kan écht als een overwinning voelen, waar ik uiteindelijk ook flink trots op ben.

SportSport

Hoe weet ik dat ik uit balans ben?

Door ervaring én de tips die ik van mijn coaches heb gekregen weet ik gelukkig steeds beter wanneer ik mijn balans dreig kwijt te raken. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om mijn energieniveau aan te voelen en het een kleur te geven. Groen, oranje of rood.

Gaat alles goed en kan ik alles wat op mijn pad komt aan, dan zit ik in het groen. Ben ik vermoeid en heb ik, als voorbeeld, veel moeite met dingen ondernemen, dan zit ik in het oranje. En als niks meer lukt en ik het liefst alleen wil zijn en de emoties oncontroleerbaar door me heen gieren, dan zit ik overduidelijk in het rood.

Samen met mijn begeleider heb ik dit ‘stoplicht’ uitgewerkt. ‘Wat merk ik wanneer ik in het oranje zit? En wat merk ik wanneer ik in het rood zit?’. Door deze dingen op te schrijven heb ik inzicht in mezelf gekregen. En een groot voordeel van dingen opschrijven is dat je het niet hoeft te onthouden. Dus wanneer ik denk in het oranje te zitten kan ik teruglezen in het stoplicht en hoef ik er verder niet over na te denken. Naast de signalen hebben we ook tips genoteerd om uit het oranje of rood te raken. Daarmee heb ik een plan van aanpak om mezelf weer op de rit te krijgen.

De balans herstellen

Ik ben er blij mee dat ik overvraging en het kwijtraken van balans steeds sneller weet te herkennen. Het belangrijkste om te herstellen is het verminderen van prikkels én rust pakken. Maar ook daar moet een balans in zitten. Dus niet alleen maar op de bank liggen en niksen. Met een wandeling in de natuur, hardlopen of een ronde met mijn racefiets rijden verminder ik ook prikkels en het helpt om mentaal en emotioneel weer tot rust te komen. Mediteren en yoga helpt mij erg goed om mijn balans te herstellen. Kortom, zelfzorg is ontzettend belangrijk.

Maar het allerbelangrijkste is communiceren. Dat heb ik in de afgelopen jaren geleerd te doen.  Wanneer het even niet goed gaat met mij dan deel ik dat met mijn vrouw of goede vrienden. En ik merk keer op keer dat het delen van emoties goed is. Een oplossing hoeft niet per se aangedragen te worden, een luisterend oor en iemand die helpt te relativeren is al erg helpend.