Hoe ik Koningsdag beleefde

Koningsdag is voor veel mensen een feestelijke dag vol tompoucen, vrijmarkten en festivals. Voor mensen met autisme kan deze dag juist een grote uitdaging zijn. Het overweldigende aantal prikkels dat tijdens Koningsdag op hen afkomt, zoals harde muziek, drukte en felle kleuren, kan zorgen voor overprikkeling en stress. In deze blog vertel ik welke prikkels ik te verduren kreeg tijdens koningsnacht en koningsdag en geef ik tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

Wilco van het Hul 29 april 2023 Prikkels Leestijd: 5 minuten
Prikkels op-koningsdag voorkomen

Rustig opwarmen tijdens Koningsnacht

Op Koningsnacht begon de avond voor ons op Jansplein, waar het nog niet al te druk was en de prikkels dus beperkt waren. Het was fijn om even rustig op gang te komen zonder overweldigd te worden door de drukte die later op de avond zouden volgen. Het was een ontspannen en gezellige start van de avond.

Na een paar drankjes besloten we verder te kijken en kwamen we uit bij Het Eiland, een knus plein midden in de stad waar het nog lekker rustig was. De muziek had een prettig volume en was volledig mijn smaak. Dat was genieten. Naarmate de tijd verstreek werd de muziek steeds luider en op een gegeven moment moest ik ook erg uit het lawaai. Ik stond een aantal meters verwijderd van een speaker die een flinke hoeveelheid decibel het plein op slingerde. Ook was het drukker geworden. De eerste serieuze (onbewuste) prikkels waren een feit.

Overweldigd door de drukte op Koningsnacht

Op een van de grootste pleinen in de stad zou een artiest optreden die ik wel wilde zien. Naïef als ik was, dacht ik er niet bij na dat het daar ontzettend druk zou zijn. Op het plein aangekomen moesten we ons een weg banen door de menigte. Overal stonden feestgangers te hossen. Het was ‘vechten voor je plek’. Het voelde totaal niet oké, maar daar was ik me op dat moment niet van bewust. Ik wilde er het beste van maken. Dat was natuurlijk (helaas) ijdele hoop.

Mijn vrouw zag aan alles dat ik daar niet op mijn plek was. Ik stond met mijn handen in mijn zakken, zo stijf als een kaars en een hoofd als een donderwolk. Communiceren lukte ook niet meer, dus de vragen die ik van haar kreeg kwamen niet meer goed binnen. Op het moment dat we het plein hadden verlaten zocht de overprikkeling direct een weg naar buiten. Ik reageerde het af op mijn vrouw, volledig onterecht, en de tranen rolden daarna over mijn wangen. Ik voelde een combinatie van ‘wat ben ik dom geweest’ én schuldgevoel omdat ik zo naïef was geweest en mijn emoties op de verkeerde persoon had losgelaten.

Gelukkig konden we het allebei snel loslaten. We gingen ter afsluiting nog even kijken bij een ander plein, maar ook daar was het erg druk, luid en kon er niet gedanst worden. Uiteindelijk gingen we, ondanks de drukte en het rumoer, moe maar voldaan naar huis.

oranje tompouce

Ontprikkelen op Koningsdag

Koningsdag begon een stuk rustiger. Traditiegetrouw genoten we van een oranje tompouce. Ondanks een goede nachtrust was ik nog niet volledig ontprikkeld, maar het is maar één keer per jaar Koningsdag, dus hop, in de bus en op weg naar de binnenstad.

Het was prachtig weer en we begonnen met de vrijmarkt naast het grootste park van Arnhem. De markt was ruim opgezet en het was rustig, perfect om even het hoofd leeg te maken. Na de vrijmarkt besloten we even op het grote podium op de Markt te kijken. De eerste show was net bezig en er was nog bijna geen publiek. Desalniettemin zorgde het bij mij voor overprikkeling; de muziek was erg hard en de MC brulde flink door zijn microfoon. Na een half uur hebben we een rustiger plekje opgezocht.

De perfecte afsluiting vonden we bij Festival de BuitenKroeg. Rustig zitten in de zon, fijne, rustige muziek en weinig tot geen overmatige prikkels. Al met al was het een geslaagde dag en avond.

Mijn tips om overprikkeling te voorkomen

  1. Zoek een rustige plek
    Het klinkt makkelijk en dat is het ook. Ik merk dat ik niet te lang moet blijven op een te drukke plek. Ik vind het bijvoorbeeld fijn als ik bewegingsruimte om me heen heb en als de visuele en auditieve prikkels behapbaar zijn. Het belangrijkste is dat je op je gemak bent met de omstandigheden.

  2. Neem oordoppen mee
    Oordoppen zijn onmisbaar voor mij bij evenementen waarbij luide muziek is. Zelf ben ik erg tevreden met mijn Alpine PartyPlugs.  Deze oordoppen dempen het geluid goed en zorgt dar de prikkels sterk worden gereduceerd. En het beschermt je gehoor. Een win-win situatie dus.

  3. Probeer de signalen zo vroeg mogelijk te herkennen en handel er naar.
    Dit is misschien wel de moeilijkste. Maar het is  belangrijk om af en toe een rustmoment in te plannen om overprikkeling te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door even een rustige plek te zoeken en een korte meditatie te doen. Door even weg te zijn van de prikkels en jezelf tot rust te brengen, kun je daarna weer beter tegen de drukte.

Wat doe jij om overprikkeling op Koningsdag te voorkomen? Laat het me weten in een reactie onder deze blog.