Hoe ik Koningsdag beleefde
Koningsdag is voor veel mensen een feestelijke dag vol tompoucen, vrijmarkten en festivals. Voor mensen met autisme kan deze dag juist een grote uitdaging zijn. Het overweldigende aantal prikkels dat tijdens Koningsdag op hen afkomt, zoals harde muziek, drukte en felle kleuren, kan zorgen voor overprikkeling en stress. In deze blog vertel ik welke prikkels ik te verduren kreeg tijdens koningsnacht en koningsdag en geef ik tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

Rustig opwarmen tijdens Koningsnacht
Op Koningsnacht begon de avond voor ons op Jansplein, waar het nog niet al te druk was en de prikkels dus beperkt waren. Het was fijn om even rustig op gang te komen zonder overweldigd te worden door de drukte die later op de avond zouden volgen. Het was een ontspannen en gezellige start van de avond.
Na een paar drankjes besloten we verder te kijken en kwamen we uit bij Het Eiland, een knus plein midden in de stad waar het nog lekker rustig was. De muziek had een prettig volume en was volledig mijn smaak. Dat was genieten. Naarmate de tijd verstreek werd de muziek steeds luider en op een gegeven moment moest ik ook erg uit het lawaai. Ik stond een aantal meters verwijderd van een speaker die een flinke hoeveelheid decibel het plein op slingerde. Ook was het drukker geworden. De eerste serieuze (onbewuste) prikkels waren een feit.
Overweldigd door de drukte op Koningsnacht
Op een van de grootste pleinen in de stad zou een artiest optreden die ik wel wilde zien. Naïef als ik was, dacht ik er niet bij na dat het daar ontzettend druk zou zijn. Op het plein aangekomen moesten we ons een weg banen door de menigte. Overal stonden feestgangers te hossen. Het was ‘vechten voor je plek’. Het voelde totaal niet oké, maar daar was ik me op dat moment niet van bewust. Ik wilde er het beste van maken. Dat was natuurlijk (helaas) ijdele hoop.
Mijn vrouw zag aan alles dat ik daar niet op mijn plek was. Ik stond met mijn handen in mijn zakken, zo stijf als een kaars en een hoofd als een donderwolk. Communiceren lukte ook niet meer, dus de vragen die ik van haar kreeg kwamen niet meer goed binnen. Op het moment dat we het plein hadden verlaten zocht de overprikkeling direct een weg naar buiten. Ik reageerde het af op mijn vrouw, volledig onterecht, en de tranen rolden daarna over mijn wangen. Ik voelde een combinatie van ‘wat ben ik dom geweest’ én schuldgevoel omdat ik zo naïef was geweest en mijn emoties op de verkeerde persoon had losgelaten.
Gelukkig konden we het allebei snel loslaten. We gingen ter afsluiting nog even kijken bij een ander plein, maar ook daar was het erg druk, luid en kon er niet gedanst worden. Uiteindelijk gingen we, ondanks de drukte en het rumoer, moe maar voldaan naar huis.

Ontprikkelen op Koningsdag
Koningsdag begon een stuk rustiger. Traditiegetrouw genoten we van een oranje tompouce. Ondanks een goede nachtrust was ik nog niet volledig ontprikkeld, maar het is maar één keer per jaar Koningsdag, dus hop, in de bus en op weg naar de binnenstad.
Het was prachtig weer en we begonnen met de vrijmarkt naast het grootste park van Arnhem. De markt was ruim opgezet en het was rustig, perfect om even het hoofd leeg te maken. Na de vrijmarkt besloten we even op het grote podium op de Markt te kijken. De eerste show was net bezig en er was nog bijna geen publiek. Desalniettemin zorgde het bij mij voor overprikkeling; de muziek was erg hard en de MC brulde flink door zijn microfoon. Na een half uur hebben we een rustiger plekje opgezocht.
De perfecte afsluiting vonden we bij Festival de BuitenKroeg. Rustig zitten in de zon, fijne, rustige muziek en weinig tot geen overmatige prikkels. Al met al was het een geslaagde dag en avond.
Mijn tips om overprikkeling te voorkomen
- Zoek een rustige plek
Het klinkt makkelijk en dat is het ook. Ik merk dat ik niet te lang moet blijven op een te drukke plek. Ik vind het bijvoorbeeld fijn als ik bewegingsruimte om me heen heb en als de visuele en auditieve prikkels behapbaar zijn. Het belangrijkste is dat je op je gemak bent met de omstandigheden. - Neem oordoppen mee
Oordoppen zijn onmisbaar voor mij bij evenementen waarbij luide muziek is. Zelf ben ik erg tevreden met mijn Alpine PartyPlugs. Deze oordoppen dempen het geluid goed en zorgt dar de prikkels sterk worden gereduceerd. En het beschermt je gehoor. Een win-win situatie dus. - Probeer de signalen zo vroeg mogelijk te herkennen en handel er naar.
Dit is misschien wel de moeilijkste. Maar het is belangrijk om af en toe een rustmoment in te plannen om overprikkeling te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door even een rustige plek te zoeken en een korte meditatie te doen. Door even weg te zijn van de prikkels en jezelf tot rust te brengen, kun je daarna weer beter tegen de drukte.
Wat doe jij om overprikkeling op Koningsdag te voorkomen? Laat het me weten in een reactie onder deze blog.
Berichtnavigatie
Lees ook deze blogs over autisme en Prikkels
-
Prikkels
Mijn hulpmiddelen bij auditieve overprikkeling
Door mijn autisme ben ik gevoelig voor omgevingsgeluiden. Gelukkig heb ik goede hulpmiddelen gevonden die overprikkeling helpen voorkomen. 12 december 2022 -
Prikkels
Slapen en autisme – Drie tips waardoor ik beter slaap
Goed slapen is superbelangrijk. Daarom is het zo vervelend dat er zoveel autisten zijn, waaronder ik, die moeite hebben met goed slapen. Ik heb een aantal dingen gevonden die mij helpen, in deze blog deel ik deze tips met jou. 13 januari 2023
Hoi, mijn naam is Wilco. Ik heb Autisme, en toen ik mijn diagnose kreeg was dat een bevestiging van iets wat ik op een bepaalde manier al wist. Via dit blog wil ik mijn verhalen delen in de hoop (nog) meer kennis en begrip te creëren over autisme. Lees meer ⇒
Wat duidelijk uitgelegd, fijn dat je toch Koningsdag kon vieren zoals jij het fijn vindt. Wij hebben het gevierd met een oranje tompouce eten en in de tuin werken, lekker rustig. Dus mijn manier was prikkels ontwijken 🙂 Verder herken ik wat je zegt over een rustige plek zoeken, oordoppen en handelen wanneer iets teveel wordt. Maar ik vind ze alledrie ook best lastig en ben echt nog aan het oefenen hiermee, ik vergeet vaak om rekening te houden met mezelf, tot het te laat is
Hoi Meike,
Fijn dat je Koningsdag hebt kunnen vieren op een manier die voor jou goed voelt en oké is. Jij noemt het ontwijken, maar misschien is dat voor jou de manier om lief te zijn voor je zelf (en dan is het eerder zelfliefde).
Ik vind het toepassen van de tips zelf ook nog lastig. Elke keer is het vallen en opstaan en leren van mijn ervaringen. Wat ik heb geleerd van deze Koningsdag is dat ik zelf meer alert wil en moet zijn op het toepassen van mijn eigen tips 🙂
Treffende blog Wilco.
De tips om overprikkeling te voorkomen zullen meer mensen met autisme kunnen beamen.
Maar ik denk dat je nog een belangrijk aspect wel hebt benoemd (de rol van je vrouw), maar niet als tip hebt opgeschreven.
Mijn tip als overprikkeling niet uit te sluiten is.
Als je naar een overprikkelende omgeving gaat, waar je toch per se heen wilt of moet, is het aan te raden om iemand mee te nemen die niet zoveel last heeft van overprikkeling. Desnoods kan ingrijpen als de overprikkeling teveel wordt, maar ook begrijpt dat jouw gevoel geen aanstellerij is.
Soms is het de terugslag nadien wel waard om toch die overprikkelende omgeving in te gaan.
Niet iedereen heeft natuurlijk een lieve partner die je volkomen begrijpt. Maar ik ga soms ook naar een groot concert samen met mijn broer(tje). Als we dan helemaal naar de grote steden gaan voor concerten in Ahoy, Gelredome of Ziggodome, dan neemt hij zijn oudere broer mee op sleeptouw. Ik kan dan mijn ‘denk-ik’ even loslaten en helemaal genieten van het moment (en het verwerken van de vele prikkels). Ik vertrouw hem daar volledig in.
Dat is wel nodig dat iemand waar je samen mee gaat, weet wat je nodig hebt en daar geen oordeel bij heeft. Dat is iets waar je vooraf al in hebt investeerd.
Terecht punt Hans. De belangrijkste persoon die me helpt heb ik inderdaad niet benoemt. Misschien wel omdat het zo vanzelfsprekend, maar daarmee extra bijzonder, is. Fijn om te lezen dat jij ook iemand hebt die jou kan helpen zodat jij dingen kunt doen die buiten je comfort-zone liggen.
Bedankt voor je waardevolle reactie!
Hallo Wilco,
Ik wil andere mensen met autisme niet onnodig kwetsen, dus ik wilde daar niet teveel nadruk op leggen, maar ik heb ook zo’n geweldige partner gevonden. Mijn lieve vrouw heeft maar een half woord nodig om te begrijpen wat ik nodig heb. Maar dat hebben we eigenlijk bijna met alles. We hebben nooit ruzie, echt nooit.
We voelen elkaar heel goed aan, maar vullen elkaar ook heel goed aan en dat moet je altijd als iets heel bijzonders blijven beschouwen.
Zonder mijn lieve schat had ik het echt niet zo lang volgehouden in mijn super overprikkelende baan.
En jij natuurlijk bedankt voor de waardering van de reactie.