Mijn hulpmiddelen bij auditieve overprikkeling

Mensen met autisme kunnen  gevoelig zijn voor prikkels uit hun omgeving. Prikkels zoals geluid, licht of aanrakingen kunnen erg heftig binnen komen. Het filteren van deze prikkels lukt niet waardoor overprikkeling kan ontstaan. Gevoeligheid voor geluiden komt bij autisme veel voor. Zelf ben ik erg gevoelig voor bepaalde, soms zelfs kleine, geluiden wat kan zorgen voor flinke stress en overprikkeling. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een drukke kantoortuin, lichte snurkgeluiden of een zware ademhaling naast mij in bed of het lawaai van kinderen. Dit kun je niet altijd voorkomen, maar ik heb een aantal hulpmiddelen die mij beschermen tegen deze overprikkeling.

Wilco van het Hul 12 december 2022 Prikkels Leestijd: 6 minuten
hulpmiddelen bij auditieve overprikkeling

Noise Cancelling hoofdtelefoon

Eén van de beste aankopen die ik heb gedaan is een noise canceling hoofdtelefoon. Bij noise canceling, oftewel ruisonderdrukking, worden de omgevingsgeluiden voor een deel of volledig weggefilterd. Deze ruisonderdrukking kan passief of actief zijn.
Bij passieve noise canceling (pnc) worden je oren volledig afgesloten door de hoofdtelefoon waardoor geluiden gedempt worden. Hier zit verder geen techniek aan vast en werkt ook minder goed. Actieve noise canceling (anc) is een technologie in de hoofdtelefoon die een tegengeluid geeft tegen het omgevingsgeluid. In de hoofdtelefoon zitten kleine microfoons die de omgevingsgeluiden opvangen. Vervolgens worden deze geluiden geanalyseerd en produceert de hoofdtelefoon een tegengeluid dat het omgevingsgeluid compenseert en voor jouw beleving verdraait. Daardoor hoor je de omgevingsgeluiden (bijna) niet meer.

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Op mijn werk zit ik in in een (soms) rumoerige kantoortuin. Erg gezellig, maar met regelmaat ook vermoeiend vanwege de prikkels die op me afkomen. Met die reden ging ik op zoek naar een een noise canceling hoofdtelefoon. Ik moet toegeven dat ik qua muziek/audio best kieskeurig ben. Veeleisend wil ik het niet noemen, maar ik wil wel een mooi geluid in de audio apparatuur die ik aanschaf. Er zijn meerdere goede merken zoals JBL en Sony, ik kwam uit bij een ander merk.
Een aantal jaren geleden kocht ik deze Noise Cancelling Hoofdtelefoon van Bose.

Eén van mijn eisen was dat de demping zo goed mogelijk moest zijn. Dat ik me, voor zover als mogelijk, volledig af zou kunnen sluiten van mijn omgeving. Bij deze hoofdtelefoon kan ik de ruisonderdrukking instellen in stappen van 0 tot 10. Bij 0 hoor ik de omgevingsgeluiden zoals met een normale hoofdtelefoon. Bij een demping op niveau 10 hoor ik mijn omgeving niet, althans, dat wát ik überhaupt nog hoor is absoluut niet storend meer.

Comfort vind ik ook best belangrijk. Hoe zit de hoofdtelefoon, sluiten de oorkussens mijn oren goed af, irriteert het nergens et cetera. De oorkussens bij deze hoofdtelefoon vind ik erg prettig. Het is een zacht materiaal, irrireert mij niet en sluit goed af. Zelfs na uren dragen, bijvoorbeeld in het vliegtuig, zit het nog steeds prima.

Over de bediening bediening is gelukkig ook goed nagedacht. In de buitenkant van de hoofdtelefoon, het deel wat over de oren zit, zitten sensoren waarmee meerdere dingen geregeld kunnen worden. Met een veeg omhoog of omlaag kan ik het volume regelen en met een horizontale veeg kan ik nummers vooruit of achteruit skippen. Ook kan ik in de app van Bose zelf de niveaus van lage tonen, midden tonen en hoge tonen zelf instellen. Erg handig wanneer je gevoelig bent voor één van deze tonen.

Het is natuurlijk erg persoonlijk wat voor jou het beste aanvoelt maar ik moet zeggen dat ik dit nog steeds een erg prettige hoofdtelefoon vind en ik ben er nog steeds erg blij mee. Zelfs na vier jaar gebruik bevalt ie nog steeds goed.

QuietComfort Earbuds

Voordat ik ga slapen mediteer ik altijd. Het helpt me om mijn hoofd tot rust te brengen en om emoties te reguleren. Daarbij gebruikte ik altijd mijn hoofdtelefoon die hierboven staat. Ook op mijn werk gebruikte ik die regelmatig. Wat ik wel een nadeel vind is dat de Bose 700 best groot is en dus lastiger mee te nemen. En als ik ‘m draag wanneer ik lig zakt de band van mijn hoofd en zitten de schelpen niet comfortabel. Met die redenen ben ik gaan kijken naar een passend alternatief.

Omdat de Bose mji goed bevalt was de zoektocht best kort. Mijn keuze viel op de QuietComfort Earbuds. In eerste instantie kon ik me niet voorstellen dat zulke, relatief kleine, oordopjes goed zouden werken met noise canceling. Inmiddels weet ik wel beter.

Vol verwachting pakte ik mijn Earbuds uit. Ze worden geleverd met drie verschillende maten oortips. Deze oortips zijn de rubberen dopjes die je in je oor en oorschelp schuift. Na wat passen en meten vond ik de passende maat oortips voor mij die mijn oren goed afsluiten. In het bijgeleverde oplaaddoosje kun je de Earbuds bewaren en opladen.

De bediening is vrijwel gelijk aan die van de Bose 700. Dat vind ik persoonlijk erg prettig aangezien ik nu niet aan iets nieuws hoef te wennen. Dus dubbeltikken op het rechter oordopje pauzeert en start dat wat je luistert en het volume aanpassen en skippen van tracks werkt ook met het omhoog/omlaag en vooruit/achteruit vegen over het oordopje. In de app kan ik de hoge, lage en middentonen aanpassen en ook profielen maken voor de intensiteit van noise canceling. Bij deze Earbuds is de noise canceling ook aan te passen in 10 verschillende niveaus.

Ik moest wel even wennen aan het indoen van de Earbuds, daar moest ik wat handigheid in krijgen. Maar hoe klinken ze? Daar kan ik kort over zijn, het geluid wat deze Earbuds produceren vind ik echt super. De lage tonen, waar ik erg van houd, zijn erg goed, evenals de totaalklank. Ook voor het luisteren naar een meditatie of podcast vind ik ze erg geschikt. En niet onbelangrijk, ik vind ze best klein en dat is erg fijn aangezien ik gewend was aan een grote hoofdtelefoon. De Earbuds blijven goed in mijn oren zitten, ook wanneer ik lig. De noise canceling werkt ook naar behoren. Ik heb ze geprobeerd terwijl ik vlakbij een tv zat waarop een film werd gekeken en dat geluid hoorde ik niet.

Doodstil bestaat niet

Als conclusie wil ik nog wel een punt maken. Noise canceling hoofdtelefoons / Earbuds halen veel omgevingsgeluiden weg, maar het zal nooit alle geluiden wegfilteren. Als voorbeeld, het geruis van  vliegtuigmotoren wordt bij mij sterk weggefilterd, maar ik hoor het nog steeds door de noise canceling heen. Het kan verleidelijk zijn om een hoofdtelefoon zo hard te zetten dat je niks anders hoort, maar ik moet ook rekening houden met mijn gehoor, dat wil ik niet beschadigen.

Wat mij wel duidelijk is geworden, is dat ik moet accepteren dat geluiden er altijd zullen zijn en dat de overprikkeling altijd op de loer kan liggen. Daarop moet ik mij ook aanpassen. Niet altijd een hoofdtelefoon op maar ook aanpassen aan mijn omgeving zodat ik niet volledig afgezonderd raak, daarom probeer ik deze hulpmiddelen op een verantwoorde manier te gebruiken.