Wat is autisme?

Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de communicatie, sociale interactie en gedrag van een persoon. Het wordt ook wel aangeduid als autismespectrumstoornis (ASS) en de symptomen variëren van persoon tot persoon.

Mensen met autisme hebben vaak moeite met het begrijpen van non-verbale communicatie, zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, en kunnen moeite hebben met het maken en onderhouden van sociale contacten. Ze hebben vaak een beperkt scala aan interesses en activiteiten waarin ze geïnteresseerd zijn en kunnen geobsedeerd raken door bepaalde onderwerpen.

Hoe kom je aan autisme?

Autisme is een aangeboren ‘aandoening’ die invloed heeft op de manier waarop het brein informatie verwerkt. Hoewel de exacte oorzaak van autisme nog niet volledig begrepen wordt, zijn er wel verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan ervan.

Er is veel onderzoek gedaan naar de genetische componenten van autisme en het lijkt erop dat er een genetische aanleg is voor de aandoening. Er zijn meerdere genen geïdentificeerd die betrokken zijn bij de ontwikkeling van autisme en er is bewijs dat autisme vaak voorkomt binnen families.

Hoe ziet autisme eruit?

Autisme kan er anders uitzien bij verschillende mensen en kan zich op verschillende manieren manifesteren. Sommige mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met oogcontact, terwijl anderen juist heel veel oogcontact maken. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende kenmerken van autisme:

  1. Moeite met sociale interactie en communicatie, zoals het begrijpen van non-verbale communicatie of het hebben van wederkerige gesprekken.
  2. Beperkte interesses of activiteiten, die soms kunnen worden herhaald of obsessief zijn.
  3. Overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, zoals fel licht, harde geluiden of bepaalde texturen.
  4. Problemen met veranderingen in routines of omgevingen, en soms verzet tegen veranderingen.
  5. Moeite met het begrijpen en tonen van emoties, en soms ongepaste emotionele reacties.
  6. Sterke focus op details en moeite met het zien van het grotere geheel.

Het is belangrijk om te begrijpen dat autisme een spectrumstoornis is en dat niet alle mensen met autisme alle kenmerken hebben. Bovendien kan de mate waarin de symptomen zich voordoen sterk variëren van persoon tot persoon. Het is daarom altijd belangrijk om elke persoon met autisme als individu te behandelen en hun unieke behoeften en uitdagingen te begrijpen.