Een zomer vol ceremonies (2/2) | Ademwerk en zweethutceremonie

Persoonlijke ontwikkeling is voor mij belangrijk. Daarom heb ik afgelopen zomer een aantal ceremonies en sessies geprobeerd. In deel 1 van dit tweeluik schreef ik over de cacao ceremonie en de hypnosesessie die ik deed. In deze blog ga ik je vertellen wat mijn ervaringen zijn met Reichiaans ademwerk en een zweethutceremonie.

Wilco van het Hul 13 oktober 2022 Zelfontwikkeling Leestijd: 5 minuten
Ademwerk-en-zweethutceremonie

Reichiaans ademwerk

Zo’n anderhalf jaar geleden had ik mijn eerste ervaring met ademwerk. Via een online event werd een workshop gegeven waaraan ik meedeed. Daarna is het voor mij naar de achtergrond geraakt, tot afgelopen zomer. Antoinette, mijn vrouw, nam deel aan een mini-retraite waar ook ademwerk werd gegeven, haar ervaring was goed. Omdat de dame die dit geeft niet ver bij ons vandaan haar praktijk heeft heb ik een afspraak gemaakt voor een individuele sessie.

Ik had een sessie geboekt bij Yolanda van Dalen, zij heeft mij ook begeleid in de sessie. Zij beoefend Reichiaans ademwerk in haar praktijk (naast deze vorm las ik ook over het bestaan van Holotropisch ademwerk). 

Reichiaans Ademwerk is het resultaat van het pionierswerk van Wilhelm Reich. Het is een vorm van Ademwerk om de vrije stroom van energie te herstellen. Reichiaans Ademwerk heeft als doel bevrijding van de pantsers die aanwezig zijn in je weefsels en organen en tevens van je emotionele en mentale processen die daar verband mee houden.

Bron: www.reichiaansademwerk.com

Bij aankomst werd ik hartelijk verwelkomd. Vooraf had ik al een vragenlijst ingevuld om te bepalen of er zaken waren die aandacht nodig hadden. Voorafgaand aan de sessie bespraken we dat en stelden we de intentie van de sessie vast. Ik voelde me erg welkom en veilig in de setting, dus daarmee had ik voldoende vertrouwen om de sessie in te gaan, ik was toch wel wat nerveus.

Tijdens de sessie werd passende muziek gedraaid, persoonlijk vind ik dat wel prettig. Het helpt mij wel om in een bepaalde flow of staat van zijn te komen. Ik kreeg heldere aanwijzingen over wat ik moest doen en ik raakte snel in een flow. Door de sessie heen legde Yolanda haar handen op mijn schouders, heupen en onderbenen om extra te aarden én om de focus op mijn lift te houden en dus uit mijn hoofd te zijn.

Het was fijn om te ervaren dat ademwerk écht wat deed bij mij. Er kwamen emoties en gevoelens vrij die ik er mocht en kon laten zijn. Ook merkte ik ademwerk voor mij een uitdagende factor heeft, het daagde mij uit om meer te voelen en te zijn. Dat klinkt misschien makkelijk, maar dat is het niet.
Na een tijdje, ik weet niet hoelang het was, werd ik weer langzaam uit de flow gehaald en kon ik even bijkomen. Onder het genot van een kop thee hebben we de sessie nabesproken. Met de juiste begeleiding en de juiste setting, zoals in dit geval, zal ik zeker vaker een ademwerksessie gaan doen.

Zweethutceremonie

Regelmatig luister of kijk ik een van de podcasts van Kukuru, zo ook de podcast waarin Giel Beelen David de Kock te gast had. In deze podcast werd onder andere gesproken over EagleLodges, een  organisator van zweethutceremonies. De zweethutceremonies van EagleLodges zijn geïnspireerd op eeuwenoude tradities van natuurvolkeren over de hele wereld. In de podcast werd globaal verteld hoe een ceremonie verloopt en werden ervaringen gedeeld. Ik vond het zo interessant dat ik besloot dit zelf ook te gaan ervaren.

De opbouw naar de ceremonie

Het terrein dat EagleLodges ligt midden in de natuur in Zeewolde en is ruim opgezet. Iedereen werd warm welkom geheten en er was voldoende tijd om even te landen. Onderdeel van de ceremonie is dat gezamenlijk de stenen voor de zweethut worden opgestapeld waarbij je een intentie meegeeft aan de stenen. Moeder aarde en vader zon worden bedankt en zo worden alle stenen gestapeld. Daarna wordt het vuur aangestoken door de firekeepers

Op een groot vuur midden in het bos, worden de stenen verwarmd. Deze stenen worden gloeiend heet de zweethut binnen gebracht. In de hut zitten de deelnemers rond de stenen. Een emmer met water wordt naar binnen gebracht, de ‘deur’ wordt met een deken afgedekt en de ceremonie kan beginnen. De zweethut zelf bestaat uit een frame dat is opgebouwd met gevlochten wilgenhout. Om de hut af te dekken worden er een aantal lagen dekens over het houten frame gelegd. Het afdekken van de hut wordt gezamenlijk gedaan. Na het gereedmaken van de zweethut was er nog voldoende tijd om wat te eten en te drinken.

De ceremonie

De kern van een ceremonie is gebaseerd op een van de oudste religies ter wereld: het geloof in de natuur (ook wel Animisme genoemd). Hierbij wordt uitgegaan dat alles een ziel heeft en dat wij met elkaar onderdeel zijn van een groot geheel. Alles is met elkaar verbonden. De mens staat hierin niet centraal maar moeder aarde.

Voordat je de hut betreedt, word je gereinigd door middel van de rook van witte salie. Iedereen zit op de grond en ik had niet gedacht dat alle deelnemers in één hut zouden passen. De zweethut draait niet om comfort. Omdat je een ceremonie zelf moet ervaren ga ik niets verklappen. Wat ik wel wil delen is dat het een ervaring is die ik iedereen aan kan raden. Het is zó bijzonder. De ceremonie daagt je uit als mens en kan ook confronterend zijn. De zewethut geeft inzichten en daagt je uit on controle los te laten. Ik kan het als beste samenvatten als Comfortabel worden en zijn met het oncomfortabele. Zelf ben ik er zo enthousiast van geworden dat ik dit zeker vaker ga doen.

Na de ceremonie was er voldoende tijd om bij te komen en weer te landen. DE dag werd gezamenlijk afgesloten . Met een dankbaar gevoel ik weer naar huis.