Een zomer vol ceremonies (1/2) | Cacao ceremonie en Hypnosesessie

Persoonlijke ontwikkeling is voor mij belangrijk. Daarom heb ik afgelopen zomer een aantal ceremonies en sessies geprobeerd in dit geval met een spiritueel karakter. Ondanks dat dit buiten mijn comfort zone is was ik erg benieuwd. Hoe gaan deze ceremonies en sessies? Wat zijn de effecten? In deze blog deel ik mijn ervaringen met je.

Wilco van het Hul 6 oktober 2022 Zelfontwikkeling Leestijd: 4 minuten
Cacao Ceremonie

De Griekse filosoof Aristoteles hield zich al bezig met persoonlijk ontwikkeling. Hij definieerde dat als praktische wijsheid. Als je deze leer beoefende, zou dat leiden tot eudaimonia, wat vertaald kan worden als ‘geluk’, maar ook ‘het bloeien van de mens’. Dit is voornamelijk een westerse manier van zelfontwikkeling. 
Logisch dus dat het opdoen van praktische kennis voor mij voor de hand ligt. En juist daarom wilde ik deze keer een andere kant ontdekken en ervaren, de spirituele kant.

Cacao ceremonie

In meerdere blogs en podcasts had ik gehoord over cacao ceremonies. Tijdens een cacao ceremonie wordt pure cacao gedronken. Pure cacao opent je hartchakra. De cacao stelt je in staat om een innerlijke helende reis te maken. Een reis waarin je intenties gaat manifesteren, negatieve emoties kunnen worden losgelaten en waarmee je gaat ervaren hoe het voelt wanneer je hartchakra wordt geopend. Tijdens de ceremonie worden  intenties neergezet die jezelf hebt gekozen en vindt er een meditatie plaats waarin je je verbindt met moeder aarde. In dit proces wordt er een kopje pure cacao gedronken. Deze cacao zorgt ervoor dat je hartchakra wordt geopend. 

Van te voren is het lastig te zeggen wat het effect gaat zijn, iedereen ervaart het op zijn of haar eigen manier. Om die reden was ik vooraf wel licht gespannen. De cacao werd voorbereid daarbij werd het verloop van de ceremonie uitgelegd. In het geval van deze ceremonie betekende het dat tijdens het drinken van de cacao, laat ik het zo noemen, ‘spirituele informatie’ werd gedeeld. Naarmate ik meer cacao gedronken had werd ik steeds rustiger, maar ik merkte nog niks van de werking. 

Na het informatieve deel werd bij mij een healing gedaan. Ik weet van horen zeggen dat het kan werken, voor mij was het niet meer dan een half uurtje relaxt liggen. Daarnaast was ik toch wel wat teleurgesteld over het feit dat ik nog steeds niks voelde van de cacao.
Twee uur later stapte ik een ervaring rijker en een illusie armer naar buiten. Mijn verwachting was hoger. De cacao had voor mij geen voelbaar effect en de healing voelde ik ook niet. Misschien dat ik het nog eens probeer maar voor nu is het oké.

Cacao Ceremonie

Hypnose sessie

Met enige regelmaat deel ik een blog over mijn Autisme. Omdat Autisme niet weggaat is het belangrijk om handvatten te vinden die de dagelijkse uitdagingen makkelijker maken. Toen ik een artikel over hypnose bij Autisme tegenkwam werd ik direct getriggerd, ik wilde er meer over weten. Na wat zoeken vond ik een praktijk in de buurt waarbij ik een goed gevoel had dus maakte ik een afspraak.

Vooraf heb ik me meer verdiept in wat hypnose kan doen. Zo las ik dat je tijdens een hypnosesessie in een ontspannen trance wordt gebracht. Deze staat van ontspanning is voor iedereen, maar zeker voor personen met kenmerken van Autisme, een heerlijk en volledig moment van rust in een zee van hectiek. Als bijkomend voordeel, kan er in deze ontspannen toestand met het onderbewustzijn worden gewerkt en kunnen belemmerende overtuigingen en negatieve ervaringen uit het verleden opgelost en/of verwerkt worden.

Omdat een hypnosessie voor iedereen anders verloopt was het vooraf niet te zeggen hoelang het zou duren. Aan de andere kant, er werd voldoende tijd voor me uitgetrokken. Ik werd hartelijk verwelkomd en er stond een comfortabele stoel klaar. Na een korte intake was voor mij en de dame die de sessie verzorgde duidelijk hoe de sessie gevild zou worden, specifiek toegespitst op mijn wensen. Het bijzondere vond ik dat ik inderdaad een diepe staat van ontspanning bereikte. Ik werd door middel van een verhaal aan de hand meegenomen en af e toe werd mij een gerichte vraag gesteld. Door de diepe ontspanning maar tegelijk heldere blik naar binnen zijn de vragen goed te beantwoorden en kunnen nieuwe inzichten zich openbaren. 
Of ik écht een staat van hypnose heb bereikt kan ik niet zeggen, niet iedereen is gevoelig voor hypnose. Daarom weet ik zelf niet of ik het vaker zal doen. Voor mijn gevoel was het meer een geleide meditatie en niet zozeer hypnose, maar het was zeker de moeite waard!