Omarm JOMO, Joy of missing out

Een tijdje terug kwam ik een term tegen waar ik direct een gevoel bij had, JOMO, Joy of Missing Out. Ik had er een bepaalde associatie bij die ook nog eens bleek te kloppen. Sindsdien zit JOMO in mij, als term, maar ook als een wijze van bewuste keuzes maken die past bij dingen die ik wel en juist niet wil doen.

Ondanks dat ik JOMO nu pas tegenkom, bestaat de term al sinds 2012 en is die in het leven geroepen door blogger Anil Dash. ‘JOMO staat voor Joy of Missing Out’. Het is het tegenovergestelde van FOMO en omarmt juist het missen van sociale aangelegenheden en prikkels van bijvoorbeeld social media als WhatsApp en Instagram.

JOMO (noun) a feeling of contentment with one’s own pursuits and activities, without worrying over the possibility of missing out on what others may be doing: You can’t feel the good vibes of JOMO until you stop obsessing over everyone else’s Facebook postings.

Bron: https://www.dictionary.com/
Fear of Missing Out

JOMO vs. FOMO

We vinden het steeds normaler om ontelbaar vaak de socials te checken op een dag. Op die socials, zoals Instagram, worden de mooiste vakantiefoto’s, de lekkerste cocktails en de vetste feesten gedeeld. Hierdoor kan het beeld bij jezelf ontstaan dat je dingen mist of niet of hetzelfde level zit als wat je allemaal ziet op social media. 
Dit is de bekendere tegenhanger, namelijk FOMO, Fear oo Missing Out.

FOMO kan grote gevolgen hebben wanneer je datgene wat je ziet niet in perspectief kunt zien. Niemand heeft een perfect leven, niemand is altijd op vakantie of op mooie feesten. Alleen de andere kant van het leven wordt weinig tot niet gedeeld.

ook in reclames wordt dankbaar ingespeeld op het gevoel van FOMO. Denk aan kreten als ‘Jij wilt toch ook…’, ‘Jij wilt toch niet de enige zijn die er niet bij is…’ of ‘Je hoort er pas bij met…’

Van FOMO naar JOMO

Je kunt switchen naar JOMO door te doen en niet door te denken. Blijf niet hangen in de foto’s die je online ziet en denk niet dat je pas gelukkig bent als je de nieuwste iPhone hebt. Kies iets waar jij blij/gelukkig van wordt en besteed daar je tijd aan.
  • JOMO leert je focussen op het hier en nu. Op de fijne dingen die je ni aan het doen bent, zoals bijvoorbeeld een gezellig avondje me-time op de bank in plaats van weer een avond in de kroeg.
  • Leg vaker je mobiel weg, zet ‘m uit en geniet van de tijd die je overhoudt.
  • Focus op dingen die je wél hebt in plaats van de dingen die je niet hebt en wees daar dankbaar voor.
  • Hou het leven simpel. Daar is helemaal niks mis mee. Wees blijk met je werk en geniet van je vrije avonden. Breng tijd door met de mensen waar je om geeft en laat overige afleidingen voor wat ze zijn.

Wat JOMO mij brengt

Deze overgang kost tijd en moeite. Tenminste, bij mij wel. En tóch vind ik het de moeite waard. Het levert ook veel op. Ik merk dat er meer positieve gedachten zijn en niet gedachten als ‘had ik maar…’ of ‘waarom kan ik niet…’. Mediteren en yoga helpen mij daar ook erg bij.

Het heeft mij ook laten inzien dat ik helemaal niet zoveel dingen nodig heb in materiele zin. Het geeft zelfs een gevoel van vrijheid. Vrij van het moeten doen en moeten hebben. 

Ik weet dat het voor iedereen anders werkt. Toch hoop ik dat ik je heb kunnen inspireren om het in ieder geval te onderzoeken en hopelijk levert het jou ook iets op.