Terugblik op 2021

De Goedheiligman is weer vertrokken en de Kerstman staat te popelen. Kerstbomen versieren de woonkamers, lichtjes in de bomen. Kortom, het jaar is alweer bijna voorbij. Zo aan het einde van het jaar is het altijd goed om terug te blikken op het afgelopen jaar. Er gebeurt zoveel in een jaar dat je snel vergeet wat dat allemaal was. Tijd voor een terugblik op 2021.

Wilco van het Hul 14 december 2021 Zelfontwikkeling Leestijd: 5 minuten
Terugblik 2021

2021 begon rustig, zonder groot vuurwerk in de straten. Zonder grootse evenementen. Het was een jaarwisseling zoals ik die niet nog eerder had meegemaakt. Net zoals het jaar wat daar aan vooraf ging. Daarom begint deze terugblik al in 2020.

Corona, een verplichte stap terug

Door de pandemie ging alles op slot. Het leven ging in een lagere versnelling. Werken deed ik vanaf dat moment vanuit huis. De atletiekvereniging waar ik trainde ging dicht, net zoals winkels en horeca. En als klap op de vuurpijl werd een lang gekoesterde reis tot tweemaal toe geannuleerd. Deze situatie was voor iedereen een heel grote omschakeling. Voor iemand zoals ik, die niet altijd even goed met verandering kan omgaan, zorgde dit voor veel onrust en frustraties. Deze gevoelens nestelden zich in mij en bleven bestaan, ondanks dat ik wel wist dat ik geen invloed had op de situatie. Zonder een manier gevonden te hebben om hiermee om te gaan sloot ik 2020 af.

2021, Een nieuw jaar met nieuwe kansen

‘Never waste a good crisis’ is een bekende uitspraak van Winston Churchill. Hiermee doelde hij op het feit dat we tijdens een crisis vaak vindingrijk worden, en zien we mogelijkheden die we anders laten liggen. Dat gold ook voor mijzelf.

Mediteren

Toen het besef bij mij landde dat deze pandemie nog wel ‘even’ zou kunnen gaan duren kon ik daarop gaan acteren. Ik ging op zoek naar iets wat mij zou helpen om meer mentale veerkracht en flexibiliteit te krijgen.

Deze zoektocht bracht me bij meditatie. Na een prettige meditatiecursus in één dag heb ik besloten me meer te verdiepen in meditatie. Sindsdien mediteer ik (bijna) elke dag! Belangrijkste reden is dat ik echt baat heb, mediteren helpt mij op meerdere vlakken.

Yoga

Naast mediteren ben ik ook begonnen met Yoga. In eerste instantie met een thuisstudie van NHA. Maar ik merkte al snel dat Yoga zich niet leent voor online lessen. Daarom ben ik gaan zoeken naar een opleiding waarbij face-to-face les wordt gegeven. Na wat belletjes en mailtjes heb ik me ingeschreven bij Yoga Academie Nederland. En dat is écht een goede keuze gebleken! Ik volg de 200 uur Hatha basisopleiding en afgelopen weekend heb ik de eerste module afgerond, check!

Certificaat Yoga Basis

Net zoals bij mediteren merk ik ook bij Yoga de voordelen die het mij oplevert. Meer mentale rust en balans en ik kan beter omgaan met prikkels en onverwachte dingen. Dat is echt erg waardevol.

Yoga met Wilco

Dat ikzelf de positieve effecten voel ervaar van meditatie en Yoga wilde ik niet alleen voor mezelf houden. Dat is een van de redenen dat ik dit blog ben begonnen. Op die manier kan ikzelf teruglezen wat ik bereikt heb én hopelijk kan ik een inspiratie zijn voor anderen. Wil je jouw ervaringen met Yoga en meditatie (in combinatie  met Autisme) delen in een gastblog? Stuur dan even een mailtje naar info@autismemetwilco.nl.

Autisme

autisme ontrafeldNa lang twijfelen heb ik besloten om meer open te zijn over mijn Autisme (het is niet dat het nu een geheim is,  maar het delen op grote schaal voelt toch spannend).  Daarom heb ik speciaal een deel van dit  blog ingericht voor Autisme. Hier deel ik ervaringen en  interessante dingen die ik tegenkom.

Mooi succes voor mij is dat ik te gast mocht zijn in de podcast Autisme ontrafeld van Sonja Silva. Zij heeft zelf recent de diagnose gekregen en is een podcast gestart vanuit haar eigen missie. Wanneer ‘mijn’ aflevering uitkomt zal ik dat zeker delen via dit blog.

Persoonlijk succes

Wat in 2021 ook een mijlpaal was voor mij was de vliegreis naar Curaçao. Tot dit jaar durfde ik geen lange vluchten te maken omdat ik vliegangst had. Om daarvan af te komen heb ik een training gevolgd bij Stichting Valk in Leiden. Daar ben ik erg goed geholpen, een aanrader.

Ook hier komen de voordelen van mediteren en Yoga weer om de hoek kijken. Ook dat heeft mij geholpen om deze reis te kunnen maken. Doordat ik rustiger ben en beter in het hier en nu kan zijn kan ik beter omgaan met onrust en emoties die opspelen wanneer ik het vliegen toch weer even spannend vind.

Kleine vooruitblik op 2022

En dan 2022. Wat ik afgelopen jaar wel weer heb gemerkt is dat er altijd dingen op je pas kunnen komen die je niet had verwacht. Zo zal het ongetwijfeld in 2022 ook weer gaan.

Wat ik nu al wel weet is dat ik verder ga met de Yoga opleiding. Verdieping op filosofie, anatomie, asana’s en uiteindelijk de module lesgeven. Dan mag ik mezelf officieel yogadocent noemen.

Daarnaast staat mij eerste Yoga retreat gepland op…..Ibiza 😀 Daar heb ik echt heel veel zin in. Tijd voor bezinning en stiekem ook van dichtbij een retreat in de praktijk ervaren.

En wat er verder op mijn pad komt, het nieuwe jaar zal het me leren.

Namasté