Waarom een ‘pas op de plaats’ soms nodig is

We leven in een land waarin veel kan en veel mag. De mogelijkheden zijn enorm. Daarom is het ook niet zo gek dat we met z’n allen naast ons werk en gezin (als je die hebt) hartstikke druk zijn met van alles en nog wat. Daardoor komen we vaak niet toe aan de zaken die in ons hoofd blijven zitten. In dit blog deel ik tips die mij hebben geholpen.

Wilco van het Hul 8 september 2021 Zelfontwikkeling Leestijd: 3 minuten
Waarom een ‘pas op de plaats’ soms nodig is

Sinds mijn laatste blog is er best wat tijd verstreken. Tijd die ik heb gebruikt om een ‘pas op de plaats’ te maken. Om aan de ene kant even tot rust te komen en aan de andere kant om dingen die in m’n hoofd zaten wat tastbaarder te maken.

Rust in de vorm van een vakantie

Om tot rust te komen helpt het mij om concreet de rust op te zoeken. Dat kan op veel manieren, bijvoorbeeld wandelen in de natuur, een boek lezen of sporten. Dit keer kon dat op een héél fijne manier. Een vakantie is een perfecte manier op tot rust te komen. En een vakantie ergens anders dan thuis (zeker in Corona-tijd) draagt extra bij aan het loslaten van routines en de dagelijkse sleur. Je maakt je hoofd leeg en vrij van alles wat normaal gesproken van je gevraagd wordt.

Na meer dan een jaar uitstel kon de geplande vakantie naar Curaçao eindelijk doorgaan! En wat was het een prachtige vakantie. Slenteren door Willemstad met onder andere de bekende Pontjesbrug, duikend de onderwaterwereld ontdekken, de Sint Christoffelberg beklimmen, een dagtocht naar Klein Curaçao, en niet te vergeten de heerlijke cocktails.

Zoiets kan natuurlijk niet iedere week, maar het helpt enorm om mentaal te resetten.

Maak een Vision board

Wat mij ook erg geholpen heeft de afgelopen tijd is het maken van een vision board. In mijn geval is dat een whiteboard van Bol.com die ik heb volgeschreven en volgehangen met ideeën en wensen (doelen) die allemaal opgesloten zaten in m’n hoofd.

Enerzijds helpt een vision board om je wensen en doelen visueel en inzichtelijk te maken. Anderzijds zorgt het voor een selectieve focus. Wanneer je het vision board op een opvallende plek hangt, en dat is een múst, dan helpt het je onbewust om die doelen te behalen. Elke dag zie je wat je voor ogen hebt. Het resultaat is in mijn geval dat de doelen die ik als eerste heb beschreven, starten met een oplsieing Yoga, al concreet zijn gemaakt!

Opleiding Yoga

Eén van de dingen die ik gevisualiseerd heb op het vision board is een opleiding Hatha Yoga. Tijdens Corona had ik meer tijd om na te denken over dingen die ik wil. Verdiepen in meditatie en Yoga was iets wat prominent in mijn gedachten bleef rondcirkelen. Meditatie kan ik in principe goed zelf doen, daarvoor gebruik ik de app van Meditation Moments. Verdieping in Yoga kan in de sportschool, maar ik wilde meer. En op een veilige en verantwoorde manier met intensieve begeleiding. Dan is naar mijn idee een opleiding verstandig. Na te lang erover nagedacht te hebben (zonder resultaat) heb ik dit op het vision board gezet en concreet gemaakt. Inmiddels heb ik een goede partij gevonden en start de opleiding komend weekend!

Yoga retreat

Daarnaast heb ik ook een Yoga retreat gevisualiseerd op het vision board. En die was specifiek, want ik wilde dat per se op een bepaalde locatie, Ibiza. En kun je het al raden? Precies, de retreat is geboekt én past perfect binnen de opleiding.

Voor mij een bewijs dat deze aanpak werkt. Door deze methoden te hanteren heb ik de afgelopen week een ‘pas op de plaats’ kunnen houden en toch ook veel kunnen bereiken!