Zelfreflectie – Over yoga en podcasts

Weer een week voorbij, de tijd vliegt. Vaak zonder dat we het doorhebben. Daarom vind ik het soms fijn (heb ik het zelfs nodig) om kort terug te kijken, te reflecteren. Wat heb ik allemaal gedaan? Welke Podcasts heb ik geluisterd? Wat heb ik geleerd? In deze blog zet ik even op een rij (en deel ik met jullie) wat mijn ontwikkelingen zijn met mijn Yoga reis en welke interessante Podcasts ik heb beluisterd.

Wilco van het Hul 20 september 2021 Zelfontwikkeling Leestijd: 4 minuten
Zelfreflectie

Yoga opleiding

In maart van dit jaar ben ik gestart met Yoga. Ik eerste instantie door middel van een thuisstudie en door het volgen van lessen op de sportschool. Ik merkte al vrij snel dat ik behoefte had aan meer of juist anders. Een thuisstudie geeft mij onvoldoende begeleiding, je kunt vragen stellen maar alles blijft online. De lessen op de sportschool zijn wel face-to-face, maar ook daar is te weinig ruimte voor individuele vragen. Daarnaast miste ik ook de dialoog bij de filosofische kant van de Yoga. Daarom ben ik verder gaan zoeken.

Yoga Academie Nederland
Het aanbod van Yoga opleidingen is groot. Wat me opviel is dat de opleidingen vaak als één pakket van 200 uur worden aangeboden en/of dat de opleiding in een tijdsbestek van vier weken wordt gegeven. Maar in vier weken is mij te intensief en wat als ik een volledige opleiding start die toch niet past..?
Na het nodige speurwerk vond ik Yoga Academie Nederland. Wat is erg fijn vind is dat ze de opleidingen in modules hebben opgedeeld. Deze modules kun je volgen wanneer je dat zelf wil. En het ligt centraal in het land (Amersfoort), dus de reisafstand is goed te doen.

Om nog wat meer informatie te krijgen heb ik de open dag bijgewoond, volledig online, helemaal van nu. Het verhaal dat werd verteld sloot gelukkig aan bij mijn verwachtingen.

Daarom ben ik recentelijk gestart met een 200 uur Hatha basisopleiding bij Yoga Academie Nederland (YAN). Zoals ik al schreef is deze opleiding opgedeeld in modules. Na de Yoga Basis module, die ik nu volg, kan ik doorstromen naar de  modules Verdiepen, Filosofie en Lesgeven. Samen vormen deze modules een 200 uur Hatha basisopleiding met diploma.

Mijn eerste indruk van deze opleiding en ook vooral van de docenten én de locatie is érg goed. Dat draagt erg bij aan de beleving van het geheel. Een aanrader wat mij betreft.

Leef je mooiste leven Podcast

Sinds een aantal maanden luister ik met enige regelmaat de podcast van Michael Pilarczyk en Cindy Koeman, Leef je mooiste leven.  Normaal gesproken ben ik niet zo van podcasts luisteren. Waarom deze wel? De manier van communiceren en hoe tegen zaken wordt aangekeken spreekt mij erg aan. Recht voor de raap, communiceren zonder er doekjes om te winden. Maar wel zonder te oordelen. Natuurlijk zijn niet alle afleveringen, naar mijn idee, even aansprekend. Toch zou ik zeggen, heb je een uurtje over, luister er eens naar.

Kukuru Podcast

KukuruTijdens een lunch laatst vertelde iemand mij over  Kukuru, de podcast van Giel Beelen. Ook Giel is zich gaan verdiepen in de wereld zingeving en spreekt in zijn podcast onder andere over zelfontwikkeling en spiritualiteit.

Het leuke en mooie aan deze podcast vind ik dat ik het idee heb dat Giel alles wat hij hoort wil opzuigen als een spons en alles wil ervaren en beleven. Naar mijn idee straalt hij uit dat hij (nog) zoekende is en dat is fijn en het creëert een bijzondere sfeer in gesprekken.

De podcasts die ik inmiddels bekeken heb en naar mijn idee interessant zijn om te bekijken zijn met Sanny Verhoeven, Michael Pilarczyk, Gwen van Poorten, Afke Reijenga, Fajah Lourens en Kelly Weekers. Het is mooi om te horen hoe een ieder zijn/haar kijk op dingen en de wereld heeft.

Afleveringen die nog op de wensenlijst staan zijn met Jessie Jazz Vuijk, Charly Lownoise (Ramon Roelofs) en Dennis van der Geest.

Tony Robbins: I Am Not Your Guru

Deze Netflix  documentairer is een bijzondere als je het mij vraagt. Het gaat over de seminar ‘Date with destiny’ die al tientallen keren is gehouden. Bezoekers tellen een aanzienlijk bedrag neer in de hoop en verwachting dat het een life changing event voor hun zal zijn. En aan de populariteit te zien lijkt het ook te werken.

De documentaire laat zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en wat de werkwijzen van het hele team eromheen zijn.

Het fascinerende (en bijna ongeloofwaardige, maar misschien ligt dat aan mij of aan de setting) is dat Tony binnen een aantal vragen van een symptoom naar de kern van een probleem gaat en dat op een onconventionele manier oplost.

Het Amerikaanse karakter van de show wekt bij mij wat jeukmomenten op, maar neemt niet weg dat het bijzonder is om te zien hoe het geheel werkt en het mensen echt lijkt te helpen.