Hoe het met mij gaat? Goed, toch?

Het is al weer even geleden dat ik mijn laatste blog over mijn Autisme schreef. Dat komt omdat het al een tijd best goed gaat. Dat is fijn maar toch ook nog steeds onwennig. Want hoelang blijft dat zo? En verdeel ik mijn energie goed? En wat nou als het toch weer anders wordt? Kortom, hoe houd de balans vast?

Wilco van het Hul 22 april 2022 Omgaan met veranderingen Leestijd: 4 minuten
hoe houd mijn balans vast?

In principe mag ik echt niet klagen. Sinds het begin van de pandemie, nu iets meer dan twee jaar geleden, is thuiswerken een standaard geworden. Dat zorgt ervoor dat ik geen energie kwijt ben aan een drukker ochtendritueel en het reizen van en naar het werk. Ook heb ik dagelijks minder prikkels om te verwerken, de drukke kantoortuin onderga ik nu maximaal één dag per week.

Daarnaast mediteer ik dagelijks (oké heel af en toe skip ik een dag) en doe ik een aantal keer per week een yoga practice.

Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt er voor dat mijn leven een goede balans heeft gevonden. Dat is érg fijn! Maar aan de andere kant roept dat ook vragen op. Hoelang kan ik nog het meeste van de tijd thuis werken? Moet ik weer meer gaan reizen en meer in een drukke kantoortuin gaan zitten? En wat dan? Hoe houd ik mijn balans vast?

Wat merk ik van mijn Autisme?

Waar ik erg goed op ga is rust, reinheid en regelmaat. Klinkt superouderwets (en dat is het stiekem ook).
Rust is belangrijk om te verwerken wat is geweest en op te laden voor wat komen gaat. Als dat er onvoldoende is zal mijn energie steeds verder afnemen. Prikkels komen ongefilterd binnen waardoor ze extra energie kosten om te verwerken. Die energie moet weer bijladen. Dat is écht essentieel.
Reinheid betekent in mijn geval een opgeruimde woonomgeving. Alles netjes aan kant en minimaal rommel. Hoe gek het misschien ook klinkt, rommel in huis geeft onrust, en dat kost weer energie.
Regelmaat laat zich raden. Regelmaat geeft een bepaalde voorspelbaarheid en dat is overzichtelijk en prettig.

Als deze ingrediënten aanwezig zijn en de uitgaande energie is niet hoger dan de energie die ik verbruik, dan is dat de basis voor een stabiel leven.

Onzekerheid

Ik heb geen glazen bol om in de toekomst te kunnen kijken, niemand heeft die. Toch kunnen de vragen die ik hierboven benoemde voor onzekerheid zorgen bij mij. Niet continue maar het kan wel opspelen. Die onzekerheid ontstaat omdat situaties (in de toekomst) kunnen veranderen en hoe moet ik daar dan mee omgaan? Vaste ritmes, patronen en voorspelbaarheid zorgen voor rust en regelmaat. Wanneer dat wordt doorbroken ontstaat onrust. Ook bij alleen een gedachte.

Grip houden op de situatie

Iedereen heeft weleens een off-day. Zo’n dag waarop niks lukt en alles teveel is. Heel normaal dus. Toch voelen dit soort dagen voor mij extra vervelend. Dan voelt het alsof ik de grip op de situatie niet heb en komen er vragen op. Heb ik mijn energie wel goed verdeeld? Kan ik snel genoeg voldoende herstellen? Kan ik mijn werk nog wel doen? En privé? Juist omdat het nu goed gaat kan de angst om terug te vallen ook sterker worden. Tot nu toe zijn dit soort situaties na een paar dagen weer opgelost en denk ik achteraf ‘waarom heb ik me daar weer druk om gemaakt?’.

Alles draait op balans, hoe houd mijn balans vast?

Hoe cliché het ook klinkt, toch is het een waarheid die zich telkens weer bewijst. Over grenzen gaan kan, maar daartegenover staat dat ik daarvan zal moeten herstellen. Eén of meerdere off-days horen daar dan bij. De kunst is om die er te laten zijn. Ook al kan dat lastig zijn.

Voorbeeld? Oké. Naast alle bezigheden doordeweeks heb ik de weekenden onder andere nodig om te herstellen. Wanneer mijn weekenden langere tijd op rij gevuld zijn is die hersteltijd onvoldoende. Dat geeft fysiek extra vermoeidheid en dat werkt door in het hoofd. Dan komt de onzekerheid weer op en de angst om grip te verliezen. Daarom is balans voor mij extra belangrijk, de balans tussen hoofd en lijf.

Vertrouwen in mezelf

Door te mediteren en aan Yoga te doen leer ik om beter aan te voelen wat mijn lijf mij vertelt. Voelt alles oké? Ga zo door. Zijn er signalen dat er rust nodig is? Pak dan die rust en wees daar oké mee.

Op die manier kweek ik het vertrouwen in mijzelf en in wat ik kan leren van wat mijn gevoel mij vertelt. Gaat dat vanzelf? Nee. Is dat lastig? Vaak wel. Maar het is de moeite waard omdat het veel oplevert.

Wie weet herken jij jezelf in mijn verhaal. Ik hoor graag jouw reactie. Plaats hieronder een reactie of stuur me een berichtje.